Als het gaat om geldstromen rondom sociale zekerheid kun je denken aan loondoorbetaling bij ziekte en premies Werkhervattingskas voor zowel de vaste als flex-medewerkers of juist lasten die een eigenrisicodrager heeft voor de WGA en/of ziektewet. Voor elke werkgever loont het om te onderzoeken voor welke groepen medewerkers er bijzondere regelingen gelden en om de premies te controleren die de belastingdienst in rekening brengt.
6-8% van de loonsom verdienen
In de praktijk blijkt dat werkgevers niet in beeld hebben voor welke medewerkers er premiekortingen, subsidies of Ziektewet vangnet geldt. Ook blijven regresmogelijkheden liggen (het verhalen van kosten bij een derde partij). Het stelsel is ook complex. Met het nemen van sturing en controle is op jaarbasis al snel 6-8% van de loonsom te verdienen.
Fizie is expert op het gebied van sociale zekerheid. Wij weten hoe je regie op de geldstromen van de sociale zekerheid kunt nemen en daardoor veel geld kunt besparen.
Om regie op de geldstromen van sociale zekerheid te nemen kun je veel geld besparen. Hoe je dit kunt doen? Bijvoorbeeld door:
- duidelijk de taken en bevoegdheden van functionarissen af te bakenen en duidelijkheid te bieden wie mandaat heeft bij tegenstrijdige belangen;
- de organisatie in te richten op de vele subsidieregelingen die er zijn;
- als werkgever zelf regie te voeren op verzuimprocessen, gericht op een zo snel mogelijke terugkeer in het arbeidsproces, tenzij medewerkers niets meer kunnen. Bij deze regievoering is een duidelijke scheiding nodig tussen disfunctioneren en verzuim en tussen arbeidsconflicten en verzuim;
- een goede administratieve vastlegging van verzuim en het snel herkennen of medewerkers zich ziek melden voor wie de zogenaamde no-riskpolis van toepassing is.
- te herkennen welke financiële belangen er bij de verzekeraars spelen en te controleren of zij mee willen betalen aan interventies.
Worden deze keuzes in jouw organisatie heel bewust gemaakt? Veel organisaties weten niet hoeveel ze in euro’s kwijt zijn aan verzuim en arbeidsongeschiktheid. Fizie ondersteunt organisaties met het maken van de juiste keuzes.