Van casemanager, tot vertrouwenspersoon en trainer. Hanneke heeft bij Fizie ruime ervaring opgedaan binnen het verzuimvak. Die ervaring zet ze nu in om werkgevers, leidinggevenden en HR-specialisten te helpen. Meer weten? Hanneke vertelt hoe ze invulling geeft aan haar rol als trainer én vertrouwenspersoon.
Trainer en vertrouwenspersoon: een mooie combinatie
Hanneke: “Als casemanager dacht ik de afgelopen jaren mee met onze klanten over duurzame inzetbaarheid, preventie en het verzuimproces. Dat gaat niet altijd vanzelf omdat er meerdere betrokkenen en belangen zijn. Ik heb werkgevers en werknemers geadviseerd over de Wet verbetering poortwachter. Maar ik heb vooral ook veel meegedacht over de aanpak en het uitvoeren van het gehele verzuimtraject. Daarnaast werk ik als extern vertrouwenspersoon voor verschillende organisaties. Inmiddels mag ik deze 2 verschillende disciplines met elkaar combinerenen en al deze ervaringen meenemen in de trainingen die ik geef bij verschillende organisaties.”
Verzuimbegeleiding is veel meer dan alleen maar wet- en regelgeving
“Achter alle regels rondom het verzuimtraject zitten een heleboel mensen, zoals jij en ik. Ieder met zijn eigen verhaal. Er gaat helaas nog heel veel mis in de communicatie met deze doelgroep als ze uitvallen door ziekte. Het mooie aan mijn werk als trainer is dat ik werkgevers, HR-specialisten, leidinggevenden en andere betrokkenen hierbij mag helpen.
Met mijn enthousiasme en kennis neem ik je mee op reis binnen alle wet- en regelgeving rondom verzuim. Na het volgen van een verzuimtraining kent de Wet verbetering poortwachter geen geheimen.”
Het voeren van 'het goede gesprek'
“Daarnaast ga ik samen met organisaties aan de slag over het voeren van het goede gesprek. Want verzuimbegeleiding begint eigenlijk pas nadat je de wetgeving goed kent. De afgelopen jaren was ik actief als casemanager en vertrouwenspersoon voor heel veel verschillende organisaties en betrokken bij allerlei gesprekken tussen werkgever en werknemer. Dankzij deze ervaringen leer ik deelnemers van mijn trainingen alles over het geven van feedback, het omgaan met weerstand en een gesprek voeren over de mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Na de training weet de deelnemer precies hoe hij actief aan de slag gaat met verzuim binnen de organisatie.”
Mijn rol als vertrouwenspersoon
“Mijn werk als vertrouwenspersoon is weer een andere tak van sport, maar een mooie aanvulling. De medewerker kan bij mij terecht als er sprake is van seksuele intimidatie, discriminatie, pesten en agressie op de werkvloer. Als extern vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit zorg ik voor de eerste opvang en ondersteuning voor medewerkers die hier last van hebben. Daarnaast kan een medewerker bij mij veilig vermoedens van misstanden in de organisatie melden. Samen kunnen we dan bekijken wat er met deze melding gedaan kan worden en hoe de medewerker deze melding wil doen.” Meer weten over Hanneke haar rol als vertrouwenspersoon? Lees het complete interview met Hanneke.
Wilt u ook grip op verzuim binnen uw organisatie? Ik kijk er enorm naar uit om samen aan de slag te gaan!