Wanneer iemand zijn eigen werk (tijdelijk) niet meer kan uitvoeren wegens ziekte of gebrek, is het eerst zaak om te kijken of er passend werk te vinden is, zodat de medewerker in ieder geval (deels) weer werk kan verrichten.
Wat zegt de wet over passend werk (art 658a lid 4 BW)?
Onder passende arbeid […] wordt verstaan alle arbeid die voor de krachten en bekwaamheden van de medewerker is berekend, tenzij aanvaarding om redenen van lichamelijke, geestelijke of sociale aard niet van hem kan worden gevergd. Dit is een zeer ruime omschrijving. Hier kun je alle kanten mee op.
Een medewerker moet in staat zijn om de aangeboden arbeid te verrichten. Dit wordt het beste bepaald worden een bedrijfsarts of een arbeidsdeskundige. Deze kunnen bepalen waartoe iemand in het algemeen in staat is (bedrijfsarts) en welk werk –binnen óf buiten de organisatie hierbij het beste past (arbeidsdeskundige). Passend werk zijn werkzaamheden die passen bij de beperkingen van de verzuimende medewerker in alle redelijkheid en billijkheid.
Kortom…
De Wet Verbetering Poortwachter verlangt dat beide partijen, werkgever en verzuimende medewerker met elkaar moeten overleggen wat in de betreffende situatie passende arbeid mag worden genoemd. Om een duurzame re-integratie te bevorderen is het aan te bevelen om vooraf aangepaste werkzaamheden binnen uw bedrijf in kaart te brengen. Hierdoor kunt u op het moment dat iemand arbeidsongeschikt is voor eigen werk in een vroegtijdig stadium passende werkzaamheden aanbieden en mist u geen re-integratie kansen. Uiteraard kan Fizie u hierbij ondersteunen.