Als Gerda tegen tienen bij de afdeling productie komt, mist ze een van haar medewerkers. “Waar is Gerrit?”, vraagt ze. Niemand weet het. Zijn collega’s denken dat hij zo wel komt, hij moet namelijk nog een belangrijke order afmaken. Gerda besluit Gerrit te bellen. “Dag Gerrit, met Gerda, waar ben je?” Gerrit vertelt dat hij knap ziek is en niet kan komen werken. Ook heeft hij een vervelend bericht: de order voor meneer de Vries wordt om half 12 opgehaald. En voor zover Gerrit weet, is deze order nog niet klaar. “Wat!”, zegt Gerda, “En dat zeg je me nu pas! Dat gaan we nooit meer redden!” Woedend hangt ze op.
Hoe gaat men in úw bedrijf om met ziekmeldingen, verzuimcontroles en verzuimbegeleiding?
Een vraag om eens goed over na te denken. Het is belangrijk dat er heldere regels zijn in uw bedrijf. Uw medewerkers hebben (volgens de Wet Verbetering Poortwachter) rechten en plichten tijdens (ziekte)verzuim. Daarover moet u als werkgever duidelijk zijn. Zo weten alle betrokkenen partijen waar ze aan toe zijn. In het voorbeeld was het niet gelijk duidelijk of Gerrit ziek was of niet. Er waren geen duidelijke regels omtrent het ziek melden. Met gevolgen voor de klant en als resultaat een woedende werkgever. Natuurlijk is dit maar een voorbeeld. Maar vooral in een klein bedrijf kan een man minder voor bezettingsproblemen zorgen. Hoe eerder je weet of iemand ziek is of niet, hoe beter je de lege plek op kunt vangen. En hoe eerder je hem of haar door Fizie kunt laten begeleiden naar een spoedig herstel.
Verzuimprotocol: een uitstekend hulpmiddel
Een uitstekend hulpmiddel voor het vastleggen van regels en afspraken is een verzuimprotocol of verzuimreglement. Daarin worden alle afspraken vastgelegd die betrekking hebben op onder andere:
• de manier waarop uw medewerkers zich ziekmelden
• de bereikbaarheid van uw medewerker
• zijn herstelgedrag
• de werkhervatting
• het contact met Fizie
• sancties
• de loondoorbetaling
• de opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte
Heeft u al een verzuimprotocol?
Dan moeten al uw medewerkers op de hoogte zijn van de inhoud. Daarom is het verstandig om uw medewerkers te laten tekenen voor ontvangst en een inkijkexemplaar duidelijk zichtbaar neer te leggen of op te hangen op een geschikte plek. Op deze manier laat u als goed werkgever zien dat u aandacht heeft voor het welzijn van uw medewerkers!
Heeft u geen verzuimprotocol?
Dan kunt u er alsnog een kosteloos door Fizie laten maken. Dit is namelijk onderdeel van onze dienstverlening. Meer weten? Neem contact op met onze verzuimcoördinator Gerwin Lennips. Hij is bereikbaar op 0523 – 28 27 37.