In Nederland staat griep of verkoudheid met stip bovenaan de top 5 van verzuimoorzaken. Maar ook maagklachten en nekklachten komen vaak voor. Werkdruk wordt aangegeven als de belangrijkste reden van het ontstaan van de klachten. Wat zijn de top 5 verzuimoorzaken en hoe pakt u ze aan?
Volgens TNO zijn de top 5 verzuimoorzaken in Nederland:
1. Griep of verkoudheid
2. Klachten buik, maag, darmen
3. Klachten nek, schouders, armen, polsen en handen.
4. Klachten heup, benen, knieën en voeten
5. Overige klachten.
Werkdruk wordt aangegeven als belangrijkste reden van ontstaan van de klachten. Lees hier onze vijf tips per verzuimoorzaak:
1: Griep – let op hygiëne en zorg ervoor dat uw personeel fit is
Mensen met griep zijn gemiddeld 1,5 week ziek. De griep is besmettelijk en kan de continuïteit van uw bedrijf beïnvloeden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een goede handhygiëne dertig tot vijftig procent van de griepgevallen voorkomt. Beperk ook besmetting door thuis werken te stimuleren of te vergaderen via videoconferencing. Zorg er verder voor dat uw personeel gezond en fit is. Stimuleer sporten, zet fruit neer op de werkplek en stimuleer pauzes en lunchwandelingen.
2: Buikpijn – voorkom werkstress, beweeg en ontspan op het werk
Buikpijn, een bekende lichamelijke klacht die bij veel mensen voorkomt. Buikpijn heeft veel oorzaken waar u als werkgever niet altijd invloed op heeft. Waar u wel alert op kunt zijn, is of de oorzaak van buikpijn stress gerelateerd is. Zorg er daarom preventief voor dat uw medewerkers voldoende ontspannen op het werk.
3: Nek, polsen en handen – zorg voor ontspanning
Rug- en nekklachten zijn veel voorkomende klachten. Vaak ontstaan deze klachten door verkeerd gebruik van de rug en nek op het werk. Vooral medewerkers die veel moeten bukken, tillen of lang in dezelfde houding moet en staan of zitten, zijn kwetsbaar. Ziekteverzuim door rug- en nekklachten kan voor een groot deel voorkomen worden. Scholing en training kan hierbij helpen. Hierdoor leren uw medewerkers stap voor stap hun werkzaamheden op een meer verantwoorde manier uit te voeren.
4: Gewrichtsklachten – aandacht voor preventie
Onder gewrichtsklachten vallen veel aandoeningen. De meest voorkomende oorzaken van gewrichtsklachten zijn overbelasting, ontstekingen en artrose. Door de vergrijzing krijgen steeds meer mensen er last van. Op gewrichtsklachten heeft u als werkgever weinig tot geen invloed. Wel is het belangrijk dat uw personeel in conditie is. Stimuleer daarom als werkgever sport en beweging, ook tijdens werktijd.
5: Werkdruk – zorg voor een goede werksfeer
36% van het werk gerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress, blijkt uit onderzoek van TNO. Een goede werksfeer, steun van collega’s, waardering en ontwikkelmogelijkheden blijken als belangrijke buffer te werken tegen werkstress. Medewerkers met werkplezier zijn zowel lichamelijk als mentaal gezonder. Ze slapen beter en verzuimen minder. Werkplezier is de motor om werkstress op te vangen.