Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1, blijkt uit onderzoek van TNO. Hoe vaak komt werkstress binnen organisaties voor? Welke leeftijdsgroepen zijn hier het meest gevoelig voor? En leidt werkstress tot minder productiviteit en tot ziekteverzuim? We hebben de feiten op een rij gezet.
1. 36% van het werk gerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress
36% van het werk gerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Dit blijkt uit onderzoek van TNO. Hiermee is werkstress de meest voorkomende oorzaak van ziekteverzuim binnen organisaties. 1 miljoen Nederlanders hebben last van burn-out klachten.
2. Jonge medewerkers van 25 tot 35 hebben het meest werkstress
Jonge medewerkers van 25 tot 35 jaar hebben relatief het vaakst burn-out klachten, namelijk 17%, blijkt uit het zelfde onderzoek van TNO.
3. 44% heeft weinig autonomie op het werk
Ook blijkt uit het onderzoek van TNO dat 44% van de medewerkers te weinig autonomie ervaart in het werk en 38% van de medewerkers geeft aan te hoge taakeisen te hebben.
4. Gelukkig medewerkers zijn 12% productiever
Wetenschappers aan de universiteit van Warwick, Engeland, hebben ontdekt dat door geluk de productiviteit op de werkvloer toeneemt. Het onderzoek laat zien dat gelukkige medewerkers 12% productiever zijn dan gemiddeld. Het onderzoeksteam zegt dat de invloed van geluk groot is, omdat positieve emoties mensen lijken te stimuleren. Om je gelukkig te voelen, is er volgens de onderzoekers niet veel nodig. Simpele dingen als het helpen van een collega, 2 minuten mediteren of 2 minuten denken aan de dingen waar je dankbaar voor bent, helpen al.
5. Ongelukkig medewerkers zijn 10% minder productief
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ongelukkige medewerkers 10% minder productief zijn dan gemiddeld. Het loont dus om te investeren in werkplezier. Werkplezier wordt bepaald door meerdere factoren: je gezond en veilig voelen, goede werkrelaties en door waardering en vertrouwen.