Door de invoering van de wet Beperking Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) is de financiering van de Ziektewet en WGA ingrijpend gewijzigd. Werkgevers zijn met de komst van de BeZaVa ook financieel verantwoordelijk geworden voor WGA-instromers die vanuit de Ziektewet de WGA instromen. Deze groep flex-werknemers was tot 2014 bewust uitgezonderd van de financiële verantwoordelijkheid, omdat niet werkgevers, maar UWV de re-integratie van zieke werknemers in de Ziektewet verzorgt. Aan deze uitzondering is een eind gekomen met de komst van de WGA-flexpremie. Wij willen u graag informeren over deze belangrijke wijzigingen.
Per 1 januari 2014 is een ander systeem van premieheffing van de Ziektewetuitkeringen geïntroduceerd. De Ziektewet- en WGA-flex-uitkeringen werden tot 2014 gefinancierd via het WW sectorfonds, met een voor iedere werkgever binnen de sector zelfde premie. De uitkeringen komen sinds 2014 ook rechtstreeks voor rekening van werkgevers in de vorm van premiedifferentiatie.
Naast iedere vorm van premiedifferentiatie staat ook de keuze om uitkeringen rechtstreeks voor eigen rekening te nemen: eigenrisicodragen. Voor de Ziektewet en WGA-vast kon dit al langer, voor WGA-flex is dit moment uitgesteld tot 1 januari 2017, wanneer dit risico wordt samengevoegd met het WGA-vastrisico.
De hierboven genoemde wijzigingen gaan enkel over de sociale verzekeringswetten Ziektewet en WIA. In het kader van ziekteverzuim is er ook sprake van loondoorbetalingsplicht bij ziekte gedurende 104 weken voor werknemers en aan die wetgeving verandert niets. Alles bij elkaar genomen betekent de BeZaVa in samenhang met de al bestaande wetgeving:
- twee jaar loondoorbetaling bij ziekte, gevolgd door 10 jaar WGA-vast-uitkeringen;
- een periode loondoorbetaling bij ziekte, gevolgd door een Ziektewetuitkering na uitdiensttreding, gevolgd door 10 jaar WGA-flex-uitkeringen.
Met de BeZaVa is iedere werkgever per 1 januari 2014 voor de duur van 12 jaar financieel verantwoordelijk voor de uitkeringslasten voor ziekte en langdurige arbeidsongeschiktheid van alle werknemers. Zolang de eerste ziektedag is ontstaan tijdens een dienstbetrekking is er een verantwoordelijke werkgever. Ongeacht de vorm van het arbeidscontract en ongeacht wél of niet eigen risicodrager.
Wat is een flexwerker?
Werkgevers zijn sinds 2014 dus ook verantwoordelijk voor Ziektewetuitkeringen en WGA-uitkeringen van flex-werknemers. De term flexwerker is eigenlijk misleidend. Voor de wet BeZaVa zijn flexwerkers werknemers die:
- ziek uit dienst gaan en een ZW-recht hebben. Denk hierbij aan werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst (de grootste groep), maar ook aan ontslag in de proeftijd of ontslag tijdens een re-organisatie, bijvoorbeeld middels een vaststellingsovereenkomst;
- binnen 4 weken na het einde van hun dienstverband ziek worden (nawerking van de Ziektewet). Als er sprake is van elders verzekerde arbeid zoals een andere werkgever of ziek vanuit de WW, is er geen sprake van recht op nawerking;
- ziek worden en een fictief dienstverband hebben, zoals thuiswerkers, provisie-werkers, stagiaires.

Karin Tops
Jouw contactpersoon bij FizieK. Tops