Wist u dat mensen met een 55-urige werkweek 33% meer kans hebben op een hartaanval dan mensen met een 35 tot 40-urige werkweek? Rust en herstel leidt juist tot betere prestaties. In de sportwereld weten ze dat als geen ander.
Wist u dat mensen met een 55-urige werkweek 33% meer kans hebben op een hartaanval dan mensen met een 35 tot 40-urige werkweek? En wist u ook dat rust juist leidt tot betere prestaties? In de sportwereld weten ze dat. Daar weten ze dat rust nemen essentieel is als je goed wil presteren. Zo zei Irene Wüst tijdens de Olympische Winterspelen in 2014 tegen de Telegraaf: 's Middags doe ik altijd een middagslaapje, want je wordt kampioen in bed.’ Ook oud-schaatser Jochem Uytdehaage is er duidelijk over: ‘Als je doorjakkert, presteer je eerder minder dan meer’. Daarom hier 5 tips vanuit de sportwereld.
1. Rust is de beste training- maak rust onderdeel van het werk
De meeste hardloopschema’s en -apps bouwen tijd in om het lichaam te laten herstellen van de inspanning. Er is zelfs een rechtstreeks verband tussen de hoeveelheid rust die iemand neemt en het resultaat van de inspanningen tijdens de training. Rust, en met name slaap, biedt het lichaam de gelegenheid om te herstellen. Als het lichaam zich heeft hersteld, wordt het daarna net iets sterker dan het daarvoor was. Dit wordt ook wel overcompensatie genoemd. Maken we een parallel naar het bedrijfsleven, dan zouden we dus om beter te presteren in het werk, voldoende rustmomenten moeten inbouwen in het werk om beter te kunnen presteren.
2. Coach uw medewerkers in rust en inspanning, net als in de sport
Tijdens de Olympische spelen en grote toernooien zien we dat specialisten betrokken worden om de balans tussen rust en inspanning te monitoren en te begeleiden. Ook op werkgebied is dit mogelijk. Coach daarom uw medewerkers hierop. Zo kunt u pauze momenten inlassen en flexibele werktijden (indien mogelijk) promoten. Varieer ook het werktempo en betrek uw medewerkers hierbij.
3. Pijntjes? Stress verschijnselen – geef medewerkers rust
Bij sport liggen blessures, pijntjes en kwaaltjes steeds op de loer. In veel gevallen is een blessure het gevolg van overbelasting. Te hard van stapel lopen is oorzaak van veel blessures. Met een goede en geleidelijke trainingsopbouw kunnen veel blessures voorkomen worden. Ook in het bedrijfsleven liggen pijntjes op de loer. Het goed indelen van tijd en de juiste keuzes maken in werk-privé is essentieel om uw medewerkers goed te laten presteren. Tijdens een training timemanagement kunt u uw personeel hiermee leren omgaan. Zo is uw personeel beter in staat efficiënt te werken en werk en privé goed te combineren.
4. Beste (werk)prestatie door slaap
Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van slaap op het herstelvermogen van sporters. Tijdens de slaap herstelt het lichaam en geest en voldoende slaap is belangrijk om overdag fit te zijn. Het verschilt per persoon hoeveel slaap nodig is om goed te herstellen, maar een gemiddelde van 7 tot 8 uur is voor veel mensen gebruikelijk. Veel sporters slapen goed om zo tot topprestaties te komen. In het bedrijfsleven zien we daarentegen een andere trend. De 24/7 bereikbaarheid heeft de nachtrust geen goed gedaan. Te weinig slaap leidt echter tot productiviteitsverlies. Zorg dat uw medewerkers daarom ook echt rust nemen, zodat zij zich weer kunnen herstellen voor de volgende dag.
5. Sta stil bij overwinningen
Kampioen zijn geeft een ongelooflijk gevoel. Niet alleen voor de beker, maar ook voor het grote feest erna met teamspelers. Ook in het bedrijfsleven is het aan te raden om stil te staan bij overwinningen en dit ook echt te vieren. Complimenten zorgen voor verbroedering op de werkvloer. Het is voor medewerkers de motivatie om zich in te zetten en hun best te doen. Het leidt tot werkvreugde en dit leidt weer tot betere prestaties.