Als uw medewerker arbeidsongeschikt uitvalt, moet u als werkgever er alles aan doen om uw medewerker weer zo snel mogelijk te laten hervatten. Eén van de belangrijke dingen tijdens een re-integratietraject is het toekennen van loonwaarde.
Wat is loonwaarde?
De werkzaamheden die een medewerker uitvoert tijdens de re-integratie hebben een bepaalde waarde. Dit geldt ook voor werkzaamheden die niet de eigen werkzaamheden betreffen. Loonwaarde is het in geld uit te drukken waarde van deze werkzaamheden. Deze loonwaarde dient toegekend te worden, indien van toepassing. Op basis van een advies van de bedrijfsarts kan een casemanager van Fizie u helpen om loonwaarde toe te kennen aan een medewerker. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een opbouwschema.
Waarom is loonwaarde belangrijk?
Een medewerker die volledig arbeidsongeschikt is voelt zich vaak niet waardig voor de onderneming. Door het toekennen van loonwaarde geeft de ondernemer de werknemer het gevoel dat de werkzaamheden die hij of zij nu verricht gewaardeerd worden. Dit motiveert een medewerker vervolgens ook weer om het werk sneller op te pakken. Daarnaast rekent een verzuimverzekeraar erop dat de ondernemer loonwaarde geeft aan de werkzaamheden die een medewerker verricht.
Hoe stel je loonwaarde vast?
Het vaststellen van de loonwaarde is een taak die bij de werkgever hoort. De werkgever weet als geen ander welke werkzaamheden binnen de onderneming welke waarde hebben. Met het vaststellen van loonwaarde moet rekening worden gehouden met de beperkingen van de medewerker. De werkzaamheden worden misschien trager uitgevoerd of het zijn andere werkzaamheden met een mindere loonwaarde. Fizie ondersteunt u hierbij en helpt u met het bepalen van loonwaarde.