Als een arbeidsongeschikte medewerker weer kan re-integreren zijn er drie mogelijkheden: een medewerker kan re-integreren in eigen werk, in aangepast werk of gaan werken op arbeidstherapeutische basis.
Wat is passend werk?
Passend werk is niet het werk wat de medewerker deed voor dat hij ziek werd, dit is het eigen werk. Onder passend werk wordt verstaan: het oude werk met een aanpassing óf ander werk dat passend is voor deze medewerker. Passend werk wordt ingezet wanneer de belastbaarheid van de medewerker duidelijk is vastgesteld. Het passende werk kan definitief worden wanneer het eigen werk niet meer haalbaar is voor hem. Bij passend werk is het van belang om loonwaarde te koppelen aan deze werkzaamheden. Dit is loonwaarde ten opzichte van het oude loon. Dit is ook het herstelpercentage van deze medewerker. Let op: passend werk is niet vrijblijvend!
Wat is werken op basis van arbeidstherapie?
Als niet duidelijk kan worden vastgesteld of en hoe een medewerker belastbaar is, dan kan er gestart worden met arbeidstherapie. Het richtpunt bij arbeidstherapie is dan ook het in kaart brengen van de belastbaarheid van de medewerker. De loonwaarde van de medewerker blijft bij arbeidstherapie 0%, kortom de medewerker staat nog voor 100% ziek gemeld. Na een periode van (maximaal 6 weken!) wordt duidelijk of een medewerker gedeeltelijk kan hervatten, of dat de medewerker de werkzaamheden weer volledig moet staken. Werken op basis van arbeidstherapie is vrijblijvend.
Samenvattend:
Het werken op basis van arbeidstherapie is om te toetsen of een medewerker belastbaar is voor bepaalde werkzaamheden, hier wordt geen loonwaarde aan toegekend. Bij passend werk is de medewerker belastbaar voor de werkzaamheden die uitgevoerd worden, hier wordt wél loonwaarde toegekend.