Wat mag u wel of niet vragen en vastleggen in het kader van de privacy van een (zieke) medewerker? Wij geven u handvaten bij verzuim, op basis van Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
Wat mag u als werkgever NIET vragen aan de zieke medewerker?
Als werkgever mag u niet vragen naar de aard en/of de oorzaak van ziekte en ook niet naar de beperkingen en mogelijkheden van de medewerker. Vaak informeert een medewerker de werkgever over wat er aan de hand is. Let er dan op dat deze informatie niet vastgelegd wordt. Ook niet als de medewerker deze gegevens vrijwillig verstrekt of als hij hiervoor toestemming geeft.
Informeren naar een vangnet, wat mag wel en wat mag niet?
Voor u als werkgever is het belangrijk om te weten of de medewerker onder een vangnet valt. U mag niet vragen onder welk vangnet de medewerker valt (denk bij een vangnet aan zwangerschap, bevalling, orgaandonatie, compensatieregeling, noriskpolis). Voor sommige medewerkers heeft u geen loondoorbetalingsverplichting bij ziekte omdat zij onder het zogenaamde Vangnet Ziektewet vallen; zij ontvangen een Ziektewetuitkering van het UWV.
Welke informatie mag de werkgever verwerken? Welke gegevens mag de bedrijfsarts met u delen?
De volgende aanvullende gegevens mag u pas verwerken/vastleggen wanneer de bedrijfsarts die gegevens verstrekt heeft. Een bedrijfsarts mag bij ziekteverzuimbegeleiding alleen informatie verschaffen aan een werkgever als dit nodig is om een beslissing te nemen over loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratie:
• De werkzaamheden waartoe de medewerker niet meer of nog wel in staat is (functionele beperkingen, restmogelijkheden en implicaties voor het soort werk dat de werknemer nog kan doen);
• De verwachte duur van het verzuim;
• De mate van arbeidsongeschiktheid van de werknemer;
• Adviezen over aanpassingen, werkvoorzieningen of interventies die de werkgever voor de reintegratie moet treffen.
De casemanagers van Fizie mogen hetzelfde vragen en vastleggen voor u als werkgever. De casemanager kan vragen naar de vermoedelijke duur van het verzuim en de lopende afspraken en werkzaamheden. De bedrijfsarts kan een advies geven over de functionele beperkingen of mogelijkheden, wat deze betekenen voor het soort werk dat de medewerker nog kan doen en eventuele noodzakelijke aanpassingen. Voor u als werkgever is het belangrijk om na het verslag van de bedrijfsarts informatie vast te leggen over beperkingen en mogelijkheden. Voorbeelden: de medewerker is beperkt in bukken, torderen, langdurig staan, langdurig zitten, tillen, grijpen, vastpakken, dragen, knielen, hurken, duwen en reiken, knikken, linksom of rechtsom kijken, concentreren, verdelen van aandacht, omgaan met conflicten etc.
Document: Handvaten Bij Verzuim