Heeft u medewerkers in dienst die behoren tot een doelgroep waarvoor loonkostenvoordeel geldt? Vanaf 2018 zijn de financiële voordelen voor verschillende medewerkers, zoals de oudere medewerker of medewerker met een lopende WIA-uitkering, gewijzigd. Tot 2018 bestond bijvoorbeeld nog de mobiliteitsbonus. Deze bonus is vanaf 01-01-2018 overgegaan in het zogenaamdeloonkostenvoordeel (LVK). Het loonkostenvoordeel is de nieuwe regel die per 01-01-2018 ingegaan is en onderdeel is van de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl).
Het loonkostenvoordeel (LKV) is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die één of meer oudere medewerkers en/of medewerkers met een arbeidsbeperking vanuit een uitkeringssituatie in dienst nemen of houden. Het LKV houdt kort samengevat in dat u een tegemoetkoming per uur ontvangt voor verloonde uren van de aangewezen medewerkers. Het gaat daarbij om medewerkers met een slechte toegang tot de arbeidsmarkt.
Doelgroepen en hoogte LKV
De doelgroepen op een rijtje:

Doelgroepverklaring
Om te bewijzen dat een medewerker tot één van deze doelgroepen behoort, heeft u als werkgever een kopie van de doelgroepverklaring LKV van uw medewerker nodig.
Vraag op tijd na bij de medewerker
Neemt u een nieuwe medewerker in dienst? Vraag dan twee maanden na indiensttreding na of de medewerker mogelijk onder een LKV valt. Wanneer de medewerker mogelijk onder een LKV valt, vraag de medewerker dan om een volmacht aanvraag doelgroepverklaring te ondertekenen. Of ga via de website van het UWV na of uw medewerker is opgenomen in het doelgroepenregister. U kunt het UWV bij twijfel bellen om bevestiging te vragen.
Let op, de medewerker moet een eventuele verklaring binnen drie maanden nadat hij bij u in dienst is gekomen aanvragen bij het UWV of bij de gemeente. Er is dus haast geboden aangezien u als werkgever pas na twee maanden naar een eventuele doelgroep mag vragen.
Het aanvragen van de LKV gaat via een simpele handeling in de salarisadministratie. In de loonaangifte moet namelijk het vinkje aangezet worden bij toepasselijkheid LKV. Zorg er zelf voor dat u de verklaring of informatie doelgroepregister archiveert en vijf jaar voor controle beschikbaar houdt. Hou verder in de gaten (in mei van het volgende kalenderjaar) of de gegevens in verband met de LKV juist zijn.
Contact
De casemanagers van Fizie denken graag met u mee over de financiële voordelen die u als werkgever bij bepaalde doelgroepen kan hebben. Denk naast de LKV ook aan eventuele no-risk bij een ziekmelding. Dit kan u namelijk de nodige kosten gaan besparen. Heeft u vragen? Neem contact met ons op via (0523) 28 27 23 of info@fizie.nl. U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen dan contact met u op.

Brenda Tijsma
Jouw contactpersoon bij FizieB. Tijsma