Afgelopen maanden is er meer duidelijk over de wijzigingen van de werkwijze rondom de transitievergoeding. De verschuldigde transitievergoeding na ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid wordt vaak als onrechtvaardig ervaren. Op 11 juli 2018 is hiervoor een nieuwe wet gepubliceerd. De wet regelt de compensatie van de transitievergoeding die een werkgever (heeft) betaald bij het ontslag van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker.
Gebruikmaken van de regeling
Werkgevers kunnen gebruikmaken van de compensatieregeling als een werknemer na twee jaar ziekte wordt ontslagen. Als werkgever krijgt u dan een compensatie ter hoogte van de betaalde transitievergoeding of de hoogte van de loondoorbetaling in de eerste twee ziektejaren. Ook als de werkgever en werknemer met wederzijdse toestemming uit elkaar gaan, kan de werkgever compensatie krijgen voor de betaalde ontslagvergoeding.
De voorwaarden op een rijtje:
- De compensatie bedraagt maximaal de transitievergoeding waar een werknemer recht op heeft op het moment dat de loondoorbetalingsplicht eindigt.
- De compensatie zal niet meer bedragen dan het brutoloon dat aan de werknemer tijdens ziekte is betaald.
- Als aan een werkgever een loonsanctie is opgelegd telt die periode niet mee bij de berekening van de hoogte van de compensatie.
Er is wel een overbruggingsregeling voor werkgevers met minder dan 25 werknemers in dienst:
- Deze regeling geldt voor werkgevers die in een financieel slechte situatie zitten. Zij hoeven het aantal gewerkte jaren van werknemers vóór 1 mei 2013 niet mee te rekenen voor het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding. Mogelijk worden de voorwaarden van deze overbruggingsregeling in de toekomst verruimd.
- Deze regeling geldt ook voor werknemers van 50 jaar of ouder. Zij hebben normaal gesproken recht op een hogere transitievergoeding, maar dit geldt niet voor werknemers die in dienst zijn bij een werkgever met minder dan 25 werknemers. De opbouw van de transitievergoeding blijft hetzelfde na het bereiken van de 50-jarige leeftijd.
Compensatie van de regeling
De maximale compensatie is het bedrag van de wettelijke transitievergoeding die de werkgever moet betalen bij ontslag via het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of de kantonrechter. De wet gaat in per 1 april 2020. Op zijn vroegst kunnen werkgevers op 1 april 2020 de vergoeding aanvragen. Voor reeds betaalde transitievergoedingen geldt dat de wet met terugwerkende kracht in gaat vanaf 1 juli 2015. Er is geen grens gesteld voor het aantal werknemers dat een werkgever in dienst mag hebben voor de compensatie van de transitievergoeding. Zowel kleine als grote werkgevers kunnen in aanmerking komen voor de compensatie. Het UWV zal de compensatie verrichten vanuit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Hier staat een verhoging van de uniforme Awf-premie tegenover.
Compensatie aanvragen
U kunt de compensatie aanvragen bij het UWV. Er volgt een regeling voor de aanvraagprocedure en het verstrekken van de vergoeding. Bij de aanvraag vraagt het UWV om documenten waarmee de werkgever kan aantonen dat het dienstverband is beëindigd en de transitievergoeding is betaald.
Verzamel vanaf het begin deze documenten:
- De arbeidsovereenkomst van de medewerker.
- De beëindigingsovereenkomst of andere stukken waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
- Gegevens die gebruikt zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen en bewijs van betaling.