Heeft uw organisatie al een preventiemedewerker aangesteld? In de Arbowet staat dat elk bedrijf ten minste één preventiemedewerker in dienst moet hebben. Voor kleinere bedrijven - maximaal 25 werknemers - kan de directeur ook zelf de rol van preventiemedewerker op zich nemen. De preventiemedewerker werkt actief aan het bevorderen van veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf.
Taken van de preventiemedewerker
De preventiemedewerker heeft drie wettelijke taken:
- Het ondersteunen van de werkgever om optimale arbeidsomstandigheden te realiseren. Dit gebeurt via de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
De preventiemedewerker ondersteunt met het opstellen van het overzicht van alle risico’s over de veiligheid, gezondheid en het welzijn binnen het bedrijf. Dit resulteert in de RI&E. De werkgever krijgt door de RI&E snel inzicht in de aandachtspunten. - Het adviseren en nauw samenwerken met de arbodeskundigen en de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging over de te nemen maatregelen voor een goed arbeidsomstandighedenbeleid.
De preventiemedewerker moet adviseren aan en samenwerken met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners. In het basiscontract is vastgelegd dat de bedrijfsarts tijd moet reserveren voor overleg met de preventiemedewerker. - Het (mede) uitvoeren van arbo-maatregelen.
Het is gebruikelijk dat de preventiemedewerker afkomstig is van de werkvloer, omdat de medewerker hier dagelijks te vinden is. Met zijn ervaring op de werkvloer levert de preventiemedewerker een actieve bijdrage om de kans op gezondheidsklachten en ongevallen op het werk tot een minimum te beperken. Praktische voorbeelden van beoogde risico’s zijn blijvende gehoorschade, risico’s door het werken met gevaarlijke stoffen of het krijgen van (blijvende) rugklachten door verkeerd of te zwaar tillen. Ook vervult de preventiemedewerker een brugfunctie tussen de werkgever en werknemers. Waarbij er wordt gelet op de risico’s zoals beschreven in de RI&E. De preventiemedewerker assisteert bijvoorbeeld de werkgever met heldere voorlichting over duidelijke werkinstructies, het correct gebruik van beschermingsmiddelen en handige tools bij langdurig beeldschermgebruik.
Naast de drie wettelijke taken kan de preventiemedewerker – in overleg met de werkgever – zijn takenpakket ook uitbreiden. Denk hierbij aan het:
- bijhouden en registreren van bedrijfsongevallen;
- vervullen van de rol van vertrouwenspersoon binnen het bedrijf;
- organiseren van de samenwerking met de bedrijfshulpverlening;
- voorlichting geven over preventie aan collega’s.
Kan iedereen preventiemedewerker worden?
Iedere betrokken werknemer die affiniteit heeft met personeels- of verzuimzaken (denk hierbij aan een HR-medewerker of facilitair medewerker) kan zich aanmelden voor deze functie. Voorwaarde is dat de preventiemedewerker voldoende kennis en ervaring heeft om de preventietaken goed uit te voeren. De Arbowet heeft geen richtlijn voor het aantal uren dat een organisatie aan preventie moet besteden. In het contract van de preventiemedewerker staat wel beschreven hoeveel uur er aan de taken wordt besteed. Hoe omvangrijk het werk van de preventiemedewerker is hangt voor een groot deel af van de risico’s.
De competenties van de preventiemedewerker
De preventiemedewerker is dé spin in het web. De wetgever stelt dat het succes van een preventiemedewerker mede afhankelijk is van de persoonlijke kwaliteiten en positie binnen de onderneming. Naast interesse en inhoudelijke deskundigheid zijn competenties als communiceren, samenwerken en doortastendheid van belang. De medezeggenschapsraad of OR moet daarom instemmen met de benoeming en is medeverantwoordelijk voor het functioneren. Voor de functie van preventiemedewerker zijn er verschillende aanbieders van korte of eendaagse opleidingen, dit is niet verplicht.
Contact
Wilt u een opleiding volgen of heeft u hulp nodig bij het invullen van de RI&E? Neem contact met ons op via 0523 - 28 27 23 of info@fizie.nl. U kunt ook het contactformulier invullen. De casemanagers van Fizie denken graag met u mee.

Lia Soepenberg
Jouw contactpersoon bij FizieL. Soepenberg