RI&E staat voor risico-inventarisatie & -evaluatie. Bij een RI&E moet u (laten) onderzoeken of het werk gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van medewerkers.
Risico’s herkennen én erkennen
Op bijna elke werkplek zijn veiligheids- en/of gezondheidsrisico’s aanwezig. De meeste mensen brengen een groot deel van hun tijd op hun werk door en worden daarmee blootgesteld aan risico’s. Het zijn de mensen die een onderdeel vormen van een organisatie en die ervoor zorgen dat de organisatie gesmeerd loopt. Uitval van die medewerkers is een vervelende zaak. Uw medewerker zit thuis ten gevolge van arbeidsgerelateerde oorzaken, een ongeval of situaties uit de privésfeer. Het is daarom van belang dat u de risico’s herkent en erkent.
Het nut van een RI&E
‘Voorkomen is beter dan genezen’: het is een cliché om dit spreekwoord te gebruiken, maar het klopt wel. Gezond en veilig werken is namelijk een belangrijk kenmerk van goed werkgeverschap. Dat begint bij het voorkomen van risico’s die de veiligheid en gezondheid van medewerkers in gevaar brengen. Heeft u bijvoorbeeld genoeg BHV-ers die bij calamiteiten weten wat zij moeten doen?
RI&E: risico’s in kaart brengen en een plan van aanpak opstellen
Werkgevers zijn – volgens de Arbowet - verplicht om in kaart te brengen welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s er in hun bedrijf zijn. Ook moeten zij in een plan van aanpak aangeven wanneer en welke maatregelen nodig zijn om deze risico’s op te heffen of zo veel mogelijk verminderen. Als werkgever moet u:
- Medewerkers een veilige werkplek bieden.
- Alle risico’s die een medewerker loopt binnen uw bedrijf in kaart brengen.
- Medewerkers informeren over risico’s die aanwezig zijn en maatregelen die u als werkgever neemt om hen te beschermen.
- Voldoen aan wet- en regelgeving.
Wat gebeurt er als u zich niet aan de verplichtingen houdt?
Bent u wel RI&E-plichtig, maar u heeft geen RI&E uitgevoerd? Dan kunt u een boete krijgen wanneer de Inspectie SZW een bedrijfsbezoek aflegt. Ook wanneer zich een bedrijfsongeval voordoet, kan naar de RI&E worden gevraagd. Het niet kunnen tonen van de RI&E levert een bestuurlijke boete op of zelfs een proces verbaal.
Bent u RI&E-plichtig?
De RI&E is sinds 1 januari 1994 verplicht voor álle werkgevers (uitgezonderd ZZP’ers). Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel van de RI&E. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Met behulp van onderstaand stroomschema kunt u bepalen op welke manier u een RI&E moet (laten) uitvoeren.

Contact
Wilt u meer informatie of wilt u gelijk aan de slag met het (laten) opstellen van een RI&E? Bel ons dan via 0523 - 28 27 37 of laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen snel contact met u op.