Onderzoek heeft uitgewezen dat werkgevers hun keuze voor vast of tijdelijk personeel voornamelijk baseren op kosten en risico’s. Dit leidt ertoe dat steeds meer werknemers uitsluitend tijdelijke dienstverbanden krijgen. Omdat de overheid dit geen wenselijke ontwikkeling vindt, komt zij met de WAB, die hier verandering in moet brengen. De nieuwe regels moeten het voor werkgevers interessanter maken om weer meer werknemers in vaste dienst te nemen. Wat betekent dit concreet?
Hierbij de belangrijkste wijzigingen uit de WAB:
- Aanpassing transitievergoeding
- Ketenregeling arbeidsovereenkomsten
- Nieuwe ontslaggrond
- WW-premiestelsel
- Oproepkrachten tijdig oproepen
- Vaste uren voor oproepkrachten
- Payroll
Aanpassing transitievergoeding
Een werknemer heeft vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding bedraagt 1/3e bruto maandsalaris per volledig dienstjaar. Dit geldt voor iedere werknemer en voor alle dienstjaren. In vergelijking met de afgelopen jaren zal de vergoeding voor werknemers met langere dienstverbanden dus lager worden.
Ketenregeling arbeidsovereenkomsten
U hoeft uw werknemer met een tijdelijk dienstverband minder snel een vast contract aan te bieden. U mag een werknemer weer driearbeidsovereenkomsten aanbieden gedurende een periode van drie jaar, zonder dat u de werknemer een vast dienstverband hoeft aan te bieden. Wanneer er tussen twee dienstverbanden meer dan zes maanden zit, is de keten onderbroken en begint u weer opnieuw.
Nieuwe ontslaggrond
Tot nu toe is ontslag van een werknemer alleen mogelijk wanneer er aan één van de ontslaggronden volledig is voldaan. Vanaf 1 januari 2020 is het mogelijk om een werknemer te ontslaan op een combinatie van meerdere ontslaggronden, wanneer deze hier voldoende aanleiding toe geven. Dit wordt de cumulatiegrond genoemd. Wel kan de kantonrechter in dit geval bepalen dat er naast de transitievergoeding een extra vergoeding dient te worden uitgekeerd. Deze extra vergoeding is maximaal 50% van de transitievergoeding.
WW-premiestelsel
Voor werknemers met een vast dienstverband gaat u minder WW-premie betalen. Voor werknemers met een tijdelijk dienstverband gaat u meer WW-premie betalen.
Oproepkrachten tijdig oproepen
U dient een oproepkracht minimaal vier dagen van tevoren op te roepen. Een eventuele oproep dient u ook minimaal vier dagen van tevoren in te trekken. Indien u dit niet doet, bent u verplicht de oproepkracht toch te betalen voor de reeds afgesproken uren. Hier kan enkel van afgeweken worden wanneer de CAO anders bepaalt.
Vaste uren voor oproepkrachten
Wanneer een oproepkracht een jaar in dienst is, bent u verplicht hem of haar een arbeidsovereenkomst aan te bieden met vaste uren, gebaseerd op de gemiddeld gewerkte uren in het eerste jaar.
Payroll
Payroll werknemers krijgen dezelfde rechten als werknemers in rechtstreekse dienst bij de opdrachtgever. Zowel voor wat betreft salaris als voor de overige arbeidsvoorwaarden. Enige uitzondering hierop is de pensioenregeling.