Hoe zit het met ziekte en verzuim ten aanzien van het coronavirus?
Wij hebben de meest gestelde vragen rondom het coronavirus gebundeld en in het overzicht hieronder weergegeven.

Wat kan ik doen nu mijn medewerker zich ziek meldt?
Medewerkers die zich ziekmelden als gevolg van milde gezondheidsklachten bellen wij - na overleg met de werkgever - na. Ook medewerkers die zich als gevolg van andere klachten dan milde gezondheidsklachten ziekmelden, zullen wij zoals u van ons gewend bent conform afspraak in behandeling nemen, met als aandachtspunt dat wij momenteel alleen telefonische spreekuren in kunnen plannen bij onze bedrijfsartsen.
Mijn medewerker is niet ziek maar blijft uit voorzorg thuis (quarantaine)
Medewerkers die als gevolg van milde gezondheidsklachten en uit voorzorg thuisblijven zijn niet ziek. Hierbij is geen sprake van arbeidsongeschiktheid als gevolg van ziekte of gebrek. Voor deze medewerkers geldt dat zij recht hebben op loondoorbetaling, tenzij het niet kunnen werken voor rekening komt van de werkgever. Overleg samen met jouw medewerker welke werkzaamheden jouw medewerker thuis uit zou kunnen voeren of dat er eventueel vervangende werkzaamheden zijn die jouw medewerker uit kan voeren. Risico’s voor het niet op het werk kunnen verschijnen van jouw medewerkers zijn voor de werkgever.
Mijn medewerker heeft zich ziekgemeld en vermoedt dat hij het coronavirus heeft
Wij zullen samen met jou als werkgever kijken naar de mogelijkheid om onze bedrijfsarts in te schakelen. Wanneer de bedrijfsarts ook vermoedt dat jouw medewerker corona heeft, dan zal die maatregelen nemen zoals bijvoorbeeld het inschakelen van de GGD.
Mijn medewerker is door ziekte niet in staat om te werken. Ben ik daarvoor verzekerd?
Deze vraag staat nog ter discussie. Het Ministerie van SZW moet hierin nog een standpunt innemen, maar heeft dat tot op heden niet gedaan.
Het verbond van verzekeraars heeft als richtlijn dat er wel dekking is als de medewerker door ziekte of gebrek niet in staat is om te werken. Het maakt hier niet uit of het coronavirus wel of niet is vastgesteld. Er is geen dekking als een werknemer om een andere reden dan ziekte niet kan werken, bijvoorbeeld omdat hij om preventieve redenen thuis moet blijven en geen mogelijkheid heeft vanuit huis te werken, of een bepaald gebied niet mag verlaten. Voor meer informatie over dekking verwijzen wij jou graag door naar de website van het Verbond van Verzekeraars.
Moet ik mijn medewerkers thuis laten werken?
Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en de overheid. Dit betekent dat je jouw medewerkers zoveel mogelijk thuis moet laten werken, ook als dit normaal gesproken niet de gebruikelijke gang van zaken is, maar hier wel mogelijkheden voor zijn.
- Probeer werktijden te verspreiden
- Bezetting rouleren
- Overleg met het team over mogelijke oplossingen
Ik ben een werkgever binnen de vitale infrastructuur (zorginstelling, ziekenhuis etc.) gelden er voor mij andere maatregelen?
Voor vitale sectoren zoals zorg, brandweer, nutsbedrijven etc. is het belangrijk te blijven werken als er geen klachten zijn. De RIVM heeft hier een apart protocol voor.
Wat kan ik doen om de kans op besmettingen op mijn werklocatie te verkleinen?
- Zorg dat jij en anderen om je heen regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek;
- Zorg dat jij en anderen om je heen hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog;
- Gebruik papieren zakdoekjes als je moet hoesten of niezen en gooi ze direct weg;
- Geen handen schudden;
- Afstand houden (minimaal 1,5 meter);
- Desinfecteer regelmatig deurklinken, liftknopjes, toetsenborden, bureaus, trapleuningen e.d.
- Zorg voor goede ventilatie en onderhoud aan het klimaatbeheersingssysteem;
- Draag in publieke ruimten een mondkapje.
Wanneer moet mijn medewerker verplicht thuisblijven?
Als jouw medewerker last heeft van milde gezondheidsklachten moet de medewerker thuisblijven. Milde gezondheidsklachten zijn:
- Niezen
- Keelpijn
- Loopneus
- Licht hoesten
- Verhoging tot 38 graden
Het betekent echter niet dat je medewerker niets meer kan doen, maak afspraken over thuiswerken indien deze situatie aan de orde is. Blijf met je medewerker in overleg.
Mijn bedrijf moet sluiten en/of ik heb geen werk meer voor mijn personeel in verband met deze crisis, wat nu?
Na het uitbreken van het Coronavirus heeft het ministerie van SZW een nieuwe regeling aangekondigd namelijk het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Het noodfonds heeft hierbij de plaats ingenomen van de werktijdverkortingregeling en deze vervalt dus per direct. Het noodfonds biedt jou als werkgever de mogelijkheid jouw medewerkers met een vast én flexibel contract door te betalen. Uitzendbedrijven kunnen ook voor uitzendkrachten die bij hen in dienst zijn een beroep doen op dit noodfonds. Voor meer informatie over het NOW kun je terecht op de website van de Kamer van Koophandel.
Wanneer een medewerker niet kan werken houdt hij in principe recht op loon. Wanneer de medewerker niets kan doen aan het feit dat hij niet kan werken is dit risico voor de werkgever. In uitzonderlijke gevallen bijvoorbeeld een natuurramp of oorlog is de werkgever niet verantwoordelijk. Het coronavirus behoort vooralsnog niet bij deze uitzonderlijke gevallen.
Wie bepaalt of ik bij een besmetting mijn zaak moet sluiten?
Dat bepaalt de lokale- of nationale overheid.
Waar kan ik als ondernemer terecht voor vragen?
Hou voor alle informatie omtrent corona de volgende websites in de gaten:
GGD, Rijksoverheid, RIVM
Maatregelen van Fizie in verband met het coronavirus
Om veiligheid van onze klanten en medewerkers te waarborgen hebben we de reeds ingevoerde maatregelen aangescherpt. Op dit moment:
- Zijn onze kantoren in Dedemsvaart, Hardenberg en Zwolle alleen toegankelijk op afspraak.
- Conform de richtlijnen verzoeken wij mensen die klachten hebben als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts onze kantoren niet te bezoeken.
- Wij vragen onze bezoekers en medewerkers om een afstand van minimaal anderhalve meter ten opzichte van elkaar te houden.
- Zijn gesprekken met onze medewerkers beperkt tot maximaal één persoon of eventueel meerdere personen uit één huishouden.
- Is het aantal werkplekken per ruimte sterk verminderd waardoor er een aantal medewerkers thuiswerkt. Het kan daardoor zijn dat een ander contactpersoon jou te woord staat.
- Werken mensen die recent voor vakantie in het buitenland zijn geweest verplicht thuis.
- Werken medewerkers verplicht thuis die klachten hebben als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.