Steeds vaker vallen medewerkers langdurig uit door psychische en psychosociale klachten. Een lastig onderwerp voor werkgevers en leidinggevenden. Want hoe gaat u hiermee om? Wat mag u (vragen) en wat kunt u doen om uw medewerker hierbij te helpen? Uw casemanager kan u hierbij adviseren en vertelt u er graag meer over.
Preventief / snel schakelen
Wanneer er sprake is van dreigende uitval van uw medewerker om reden van psychische of psychosociale problemen, is snel handelen een pré. Zolang er nog geen sprake is van ziekte, mag u samen met uw medewerker bespreken wat u samen denkt dat het beste is om te doen. Uw casemanager kan u hier uiteraard bij adviseren. De inzet van bedrijfsmaatschappelijk werk kan uw medewerker ondersteunen en wellicht de dreigende uitval voorkomen.
Is uw medewerker al uitgevallen?
Wanneer uw medewerker helaas wel al is uitgevallen, is het wettelijk gezien zo, dat uw medewerker eerst dient te worden beoordeeld door de bedrijfsarts. De bedrijfsarts kan dan adviseren om bedrijfsmaatschappelijk werk in te zetten en uw casemanager kan dit voor u regelen.
Gezond werkgeverschap
Zoals u begrijpt wanneer u bovenstaande leest, is het dus van het grootste belang dat uw medewerkers dit soort problemen met u kunnen bespreken. Enerzijds omdat u uw medewerker dan wellicht praktische ondersteuning kunt bieden, anderzijds omdat u sneller kunt schakelen en wellicht verzuim kunt voorkomen.
Hulp van een bedrijfsmaatschappelijk werker
Een bedrijfsmaatschappelijk werker analyseert welke problematiek veroorzaakt dat uw medewerker uitvalt of dreigt uit te vallen. De bedrijfsmaatschappelijk werker heeft oog voor de medewerker én voor u als werkgever of leidinggevende. Een bedrijfsmaatschappelijk werker beoordeelt wat er nodig is, zodat de medewerker weer goed kan functioneren. Oók op de lange termijn. Met de medewerker vindt een intake plaats en (voorafgaand of) aansluitend is er telefonisch overleg met u als werkgever. U kunt hierbij aangeven welke punten in uw beleving van belang zijn in het functioneren van uw medewerker. Bedrijfsmaatschappelijk werkers werken kortdurend, gemiddeld bestaat de begeleiding na de intake tussen de vier en zes consulten. U ontvangt na ieder consult een korte procesmatige terugkoppeling.
Wanneer kan een bedrijfsmaatschappelijk werker iets voor ons betekenen?
De problematiek die een bedrijfsmaatschappelijk werker kan begeleiden is divers. Te denken valt aan: werk- en niet-werk gerelateerde factoren die van invloed zijn op het werk, moeite met het stellen van grenzen, ontbreken van assertiviteit, ontbreken van sociale vaardigheden, stress- en burn-outklachten. Ook wanneer uw medewerker geconfronteerd wordt met een ingrijpende gebeurtenis kan een bedrijfsmaatschappelijk werker u en uw medewerker ondersteunen in dit proces. Een bedrijfsmaatschappelijk werker kan ook ingezet worden bij een conflictsituatie waarbij mediation misschien net een te zwaar instrument is. U kunt als werkgever ook sparren met een bedrijfsmaatschappelijk werker over het voeren van een bepaald soort gesprek of wanneer u zich onvoldoende raad weet met bepaald gedrag van uw medewerker(s).
Denkt u erover om een bedrijfsmaatschappelijk werker in te zetten? Dan helpen wij u graag verder. Wij werken met regionale bedrijfsmaatschappelijk werkers, waardoor er altijd wel iemand in uw regio zit, die dezelfde taal spreekt als u en uw medewerker. Bovendien is een intake gesprek binnen enkele dagen mogelijk, er zijn geen lange wachttijden. Meer weten? Neem contact met ons op via 0523 - 28 27 37 of info@fizie.nl. Of vul het online contactformulier in en we nemen contact met u op.