In gesprek met Brenda Tijsma over de voordelen en ervaringen
Een jaar geleden is Fizie begonnen met het werken in taakdelegatie van de bedrijfsarts. Door taken van de bedrijfsarts over te nemen verbetert de kwaliteit van de bedrijfsgezondheidszorg. Onder andere omdat er meer tijd is voor de zieke medewerker. Brenda Tijsma is bij Fizie de specialist op het gebied van taakdelegatie. Ze vertelt over de ervaringen die ze het afgelopen jaar heeft opgedaan en waarom het werken in taakdelegatie bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid.
Wat is taakdelegatie?
Brenda: “In Nederland is er een tekort aan bedrijfsartsen. Onder andere daarom bestaat de mogelijkheid om ‘in taakdelegatie’ te werken. Dit betekent feitelijk, dat de bedrijfsarts een deel van zijn taken delegeert aan een andere functionaris. In dit geval aan mij. Binnen Fizie noemen we deze functionaris ‘praktijkondersteuner bedrijfsarts’. In deze functie verzamelen we bijvoorbeeld zoveel mogelijk informatie over de medische situatie van de medewerker, zodat de bedrijfsarts kan bepalen wat er aan de hand is. Ook eventuele afspraken die de praktijkondersteuner maakt met de zieke medewerker, worden door de bedrijfsarts beoordeeld, alvorens ze gedeeld worden met werkgever en medewerker in de vorm van een verslag. Er wordt meegedacht over wat een medewerker eventueel nog wel kan doen. Bij taakdelegatie is de praktijkondersteuner dus eigenlijk een verlengstuk van de bedrijfsarts.”
Wat is het voordeel van taakdelegatie
“De wachttijd om een gesprek te kunnen hebben met een bedrijfsarts is vaak enorm lang. Een gesprek met mij is vaak al snel te plannen. Dat betekent dat een medewerker veel eerder zijn verhaal kwijt kan. Op die manier weten medewerker en werkgever ook eerder waar ze aan toe zijn. Door snel te handelen voorkom je soms erger, wat weer bijdraagt aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.”
Wat heb je het afgelopen jaar geleerd?
“Ik werk nu een jaar in taakdelegatie en van medewerkers krijg ik terug dat ze het prettig vinden dat er al snel tijd en aandacht voor ze is. En de werkgever vindt het fijn dat er sneller duidelijkheid komt over de inzet van zijn medewerker. Zelf vind ik het interessant om een diepgaand gesprek met medewerkers te voeren en intensief contact met de bedrijfsartsen te hebben. Ik heb er ontzettend veel van geleerd, bijvoorbeeld op welke wijze een medewerker het beste geleidelijk weer zijn werk kan opbouwen bij de diverse redenen van uitval. Wat mij betreft is taakdelegatie een mooie aanwinst binnen Fizie.”
Goed om te weten:
- Een praktijkondersteuner mag nooit de rol van de bedrijfsarts overnemen. Een medische diagnose stellen of medisch advies geven mag alleen de bedrijfsarts.
- Een medewerker heeft te allen tijde het recht om een bedrijfsarts te zien.
- In een samenwerkingsovereenkomst is vastgelegd wat een praktijkondersteuner wel en niet mag doen.
- De praktijkondersteuner werkt altijd volgens een vast protocol en uiteraard geldt dat hij medisch beroepsgeheim heeft.

Brenda Tijsma
Jouw contactpersoon bij FizieB. Tijsma